Υποβολή Εργασιών ΕΝΕΦΕΤ, 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Font Size: 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κωνσταντίνος Βενέτης, Μιλτιάδης Τσίγκρης

Building: Δ
Room: Αιθ. 2
Date: 2017-04-09 12:00 PM – 14:00
Last modified: 30-06-2017

Abstract


Η διδακτική των Φυσικών Επιστημών (ΦΕ), στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν πρέπει εξαντλείται στην απαγωγική προσέγγιση μέσα από την διατύπωση και χρήση των νόμων που αποτελούν τη σύγχρονη, καλύτερα τεκμηριωμένη άποψη για τις ιδιότητες της φύσης. Αναπόσπαστο στοιχείο της διδασκαλίας πρέπει να είναι και η επαγωγική πειραματική-εργαστηριακή προσέγγιση των ΦΕ, και ιδιαίτερα μέσα από την ιστορική τους διαδρομή. Ο κύριος στόχος της ιστορικής προσέγγισης των ΦΕ είναι να καταδείξει στους μαθητές ότι οι υπάρχουσες θεωρίες και φυσικοί νόμοι έχουν προκύψει μέσα από πολλές αλλαγές και επαναδιατυπώσεις (Αθανασίου, 2015). Έτσι, στην ιστορία της επιστήμης και εν προκειμένω στη Βιολογία, υπάρχουν πειράματα που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία της, πειράματα που στην παρούσα εργασία ονομάζονται “ιστορικά”. Η αξία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί φέρνουν τους μαθητές πιο κοντά στην κατανόηση της φύσης της επιστήμης και ταυτόχρονα, τους δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν το πώς διασυνδέονται όλοι οι κλάδοι των επιστημών και πώς χρησιμοποιούνται οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις σε ένα πεδίο για την προαγωγή ενός νέου πεδίου της επιστήμης. Για το λόγο αυτό περιγράφονται τέσσερα “ιστορικά” πειράματα, που μπορούν να πραγματοποιηθούν, να αναλυθούν και να συζητηθούν στο σχολικό εργαστήριο:

1. Χρησιμοποίηση ελατηρίου και laser-pointer, για τη μελέτη πτυχών των πειραμάτων και των ερμηνειών τους, που οδήγησαν στην ανακάλυψη της δομής του DNA.
2. Ανάπτυξη μικροβίων σε στερεές καλλιέργειες, με τη χρήση πατάτας ως θρεπτικό υλικό. Αναπαράγονται πειράματα που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς και τις λύσεις που έδωσε ο Koch στην απομόνωση μικροβίων.
3. Μετασκευή με απλά υλικά των σχολικών μικροσκοπίων, ώστε να είναι ικανά για μικροσκοπία σκοτεινού πεδίου. Οι μαθητές ανακαλύπτουν πώς η εκμετάλλευση των ιδιοτήτων του φωτός παρήγαγε μία ποικιλία τεχνικών μικροσκοπίας, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση στη Βιολογία.
4. Κατασκευή θερμιδομέτρου με απλά υλικά και μέτρηση-σύγκριση της θερμιδικής αξίας διαφόρων ουσιών. Οι μαθητές κατανοούν πώς η χρήση κλασσικών τεχνικών Χημείας μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση Βιολογικών προβλημάτων.


Full Text: PDF